BUREK, OMILJENI DORUČAK U SRBIJI!

Vrlo često dobijamo isto pitanje: Šta je tradicionalni doručak u Srbiji? Naš odgovor je: Burek sa jogurtom.

To je jelo koje morate obavezno probati dok boravite na Balkanu! „The Guardian“ je uvrstio ovaj delikates u jednu od najboljih „brzih“ hrana na svetu i apsolutno se slažemo sa njima.

burek


Burek je hrskavo, ali sočno testo, napravljeno iz slojeva koji su ispunjeni sirom, mlevenim mesom ili spanaćem/zeljem, ili može biti pravljen bez ikakvog punjenja, takozvani: prazni burek, koji je iako prazan i dalje jako voljen i često tražen jer ukombinovan sa jogurtom čini jednu savršenu celinu od koje pri samoj pomisli ide „voda na usta“.


Postoji jedna stvar pred zoru, koja se ne može naći nigde na svetu sem u Beogradu; uzalud je tražiti i po pariskom Klinjankuru, rimskom Trastevereu i po gastronomskom kvartu u Briselu pokraj Gran plasa – to je burek!

Momo Kapor


Potiče iz Turske. Prvi put se pominje 1498. godine, a prvi je napravljen u Nišu od strane turskog pekara Mehmeda Oglua. Ime potiče od turske reči „börek“ , koja je korišćena za sve vrste peciva.

burek sa jogurtom
Burek sa jogurtom


Jedna je od omiljenih hrana u skoro svim balkanskim zemljama, ali ukus i oblik variraju, kao što је na primer, u Srbiji okrugao i isečen na četvrtine, dok se u Bosni i Hercegovini tanke kore zamotavaju.

Postoji puno debata na temu: Koji burek je „pravi“? Istina je da kad ga jednom probate u bilo kom njegovom obliku ili ukusu, nikad ga nećete zaboraviti stoga ga slobodno možemo uvrstiti u takvozvanu „soul food“ ovih krajeva.


Obe vrste su jednako ukusne, a neverovatna vest je da ih možete naći u skoro svim pekarama u Beogradu.
Ne zaboravite da ga jedete topao i uz čašu jogurta!

Vrlo često se nađe na „meniju“ onih koji su krenuli kući nakon dobrog noćnog provoda, naročito ujutru, u ranim jutarnjim časovima kada stiže vruć u vitrine pekara.

Da li ste već ogladneli od ove priče?