Everything you need to know before you pay a visit to Belgrade

Dragi naši prijatelji,

Ovaj tekst smo posvetili svim posetiocima Beograda u kojem ukratko možete naći sve važne informacije o Beogradu čime smo pre svega želeli da vas uputimo na prava mesta i na neki način zaštitimo od eventualne zloupotrebe.

 

Položaj i kratka istorija Beograda

Beograd je prestonica Republike Srbije. Nalazi se na Balkanskom poluostrvu u jugoistočnoj Evropi na raskršću važnih puteva ka zapadnoj i istočnoj Evropi, na ušću vdeju reka Moćnog Dunava i Save. Zbog svog odličnog geografskog položaja Beograd se mnogo puta našao na meti osvajača , koji su za sobom ostavili veliku istoriju.

Prva naselja datiraju iz praistorijske Vinče 4800 godina pre nove ere,kao najvećeg i najznačajnijeg istraženog neolitskog naselja u Evropi i prvog velikog naselja koje je bilo sedište tehnološki najnaprednije praistorijske culture u svetu I prve urbane, evropske civilizacije.

Nekadašnji Singidium a današnji Beograd,  bio je antički rimski grad kog su prvog naselili Skordisci, antičko keltsko pleme u 3. veku p.n.e, а kasnije su ga utvrdili Rimljani. Sudbina Beograda je u narednim vekovima bila u rukama mnogih naroda poput Huna, Sarmata, Istočnih Gota, Gepida, Vizantije I Avara a 630. godine Beograd je bio osvojen I od strane Slovenskih plemena.

Grad se prvi put pominje 876. godine  pod imenom Beograd i jedan je od najstarijih gradova u Evropi.

 

Stanovništvo Beograda

Po poslednjem popisu iz 2011. godine broj stanovnika Beograda bio je 1.639.121.

Beograd je administrativno podeljen na sedamnaest opština: Stari grad, Savski venac, Vračar, Novi Beograd, Zvezdara, Zemun, Rakovica, Palilula, Voždovac, Čukarica, Surčin, Grocka, Obrenovac, Barajevo, Sopot,Mladenovac, Lazarevac.

Zvanični jezik je srpski.

Zvanično pismo je ćirilica, ali građani Srbije imaju dva pisma kojim se služe I uče od najranijih dana, pa se stranci mogu snaći zahvaljujući latiničnom pismu.

Zvanična religija je hrišćanstvo, odnosno pravoslavno hrišćanstvo zbog čega je 90,68% beograđana pravoslavne veroispovesti, islamske 1,29%, katoličke 1,03%, protestanata 0,24%, Jevreja 0,03%.

ulica

Novac

Novčana jedinica je dinar (RSD)

Novac se može zameniti u menjačnici ili banci ali ne mogu sve valute da se promene u svim menjačnicama ili bankama.
 

Vremenska zona Beograda

Srbija i Beograd se nalaze u području centralnoevropske vremenske zone – GMT +1

A od poslednje nedelje u martu do pre poslednje nedelje u oktobru – GMT +2.

 

Struja i voda

Napon struje u Beogradu je  220V.

Utičnice su standardne evropske. Ali u Roommates hostelu za svaki krevet u višekrevetnim sobama gostima su na raspolaganju utičnice za sve priključke: EU,USA, USB.

Voda iz česme se može piti.
 

Parking u Beogradu

U Beogradu postoje tri parking zone u centru grada:

crvenoj (prvoj) – 60 minuta

u žutoj (drugoj) – 120 minuta

zelenoj (trećoj) – 180 minuta.

Nakon isteka parkiranja, vozač je dužan da napusti parking mesto I u narednih 30 minuta ne može u toj zoni parkirati svoj auto.
Radnim danima od 07-21h se primenjuje naplata parkinga.

Subotom od 07-14h.

Dok je nedeljom parking besplatan.

Parking se može platiti slanjem SMS poruke ukoliko ste korisnik broja nekog od operatera iz Srbije, kupovinom parking-kupona na kioscima na kojem upišete vreme parkiranja I postavite na vidno mesto , sa unutrašnje strane prednjeg vetrobranskog stakla na kioscima, s time da ne prodaju svi kiosci kupone ili direktno kod kontrolora koji se nalazi na svakom rejonu.

Takodje na ulici mozete primetiti table sa brojevima koji se smenjuju, te table zapravo pokazuju koliko ima slobodnih parking mesta u različitim delovima grada.

Javni parkinzi I garaže pružaju mogućnost vremenski neograničenog parkiranja. Otvoreni su od 00-24h i naplaćuju se po satu koji iznosi 90,00 RSD. Plaćanje se vrši pre preuzimanja vozila ili iz vozila na izlasku.

 

Cene taxi prevoza u Beogradu

Vrlo je važno informisati se o cenama taksi prevoza u Beogradu pre nego što angažujete neko taksi vozilo.

Osećamo potrebu da vas upozorimo na pojedine taksiste nakon što su mnogi turisti doživeli jako neprijatna iskustva poput plaćanja taksi usluge desetostruko više od one koja bi trebala biti.

Savetujemo vam da izbegavate taksi vozila koja nemaju naziv kompanije za koju voze.

To ćete videti ako pogledate na znak koji se nalazi na krovu automobila.

Ukoliko je bela oznaka bez naziva kompanije, nemojte koristiti njihove usluge, ali takođe i ukoliko na registarskim tablicama ne stoje slova TX.

Jer možete doživeti sudbinu mnogih turista.

Stoga vam ispod nudimo informaciju o cenama taxi prevoza.

 

Usluga Tarifa 1
(06:00-22:00)
Tarifa 2
(22:00-06:00, nedeljom i praznicima)
Tarifa 3
(vožnja van grada)
Start 170 170 170
Kilometar vožnje 65 85 130
Sat čekanja 750 750 750

 


Gradski prevoz u Beogradu

Gradski prevoz se sastoji od autobusa, tramvaja I trolejbusa. Plaćanje prevoza se vrši kupovinom vremenske karte po ceni od 89,00 RSD, bez obzira na vid prevoza. Karta se može kupiti na kioscima koji imaju oznaku BusPlus. Karte su dotupne I za period od  24h,72h,120h.

Prilikom ulaska u prevoz kartu je nepohodno očitati prislanjanjem iste na automat.

Takođe je moguće kartu kupiti u prevozu, od vozača po ceni od 150,00 RSD.

Gradski prevoz radi uglavnom od 04:00-00:00, a neke linije voze samo do pre ili malo posle 23h.

Noćni prevoz saobraća u intervalima od 1h od 00:10 – 04h

 

Pušenje

Pušenje je zabranjeno u javnim zgradama.

 

Telefoniranje

Pozivni broj Srbije je 00381

Pozivni broj Beograda je 011

Mobilne telefonije dostupne u Srbiji počinju sa brojevima:

062,063,064,065,066,068,069

 

Važni telefoni:

Policija – 192

Vatrogasci – 193

Hitna pomoć – 194

Tačno vreme – 195

AMSS pomoć na putu – 1987

 

Politka

Priča o politici I ratnim dešavanjim iz prošlosti Srbije može izazvati snažne reakcije, mada je to često reč o izolovanim, jako retkim slučajevima. Beograd je vremenom prerastao u kosmopolitski grad koji širokih ruku prihvata sve putnike namernike, svih opredeljenja i pripadnosti , bez ikakvih ograničenja.

Zaključak je da je uvek bolje pričati o nekim lepšim stvarima nego o politici, zar ne?

Ukoliko vam je potrebna još neka informacija kontaktirajte nas putem e-maila ili telefona, rado ćemo odgovoriti na sva vasa pitanja.